Inkl. moms
Exkl. moms

Transferpapper

Att trycka t-shirts med hjälp av en bläckstråleskrivare och transferpapper är både billigt och enkelt. Nackdelen är att trycket ofta inte klarar tvätten särskilt bra samt att tryckmetoden endast fungerar på vita och ljusa plagg. För engångsbruk är metoden dock mycket användbar.

1. Vad behöver man?

  • Du behöver transferpapper. Dessa går att införskaffa i de flesta datorbutiker och pappersaffärer. Priset ligger runt hundralappen för en handfull A4-papper.
  • Du behöver en bläckstråleskrivare.
  • Till sist behöver du ett strykjärn för att fixera trycket på plagget.

2. Original- och tryckframställning

Till skillnad mot transfertryck med vinylfolie så kan originalet vara i vilket format som helst när du använder transferpapper sålänge du kan skriva ut det på din skrivare. Tänk dock på att du måste spegelvända motivet innan du skriver ut det på skrivaren för att det ska bli rättvänt på plagget.


Såhär blev vårt tryck när det var utskrivet.

Nästa steg i processen är att renklippa bilden så att du slipper få onödiga gula kanter runt det. Transferpappret antar nämligen en lätt gulaktig ton när det värms på t-shirten.


Klipp nära motivet men lämna en tunn kant runt det.

3. Påvärmning

För att få bästa vidhäftning ska du ställa ditt strykjärn på hög temperatur och avaktivera ångfunktionen. Du bör även förvärma plagget för att få det jämnt samt bli av med överflödig fukt som försämrar fästegenskaperna.


Här förvärmer vi tröjan för bästa vidhäftning.

Lägg nu det utklippta trycket med bilden nedåt mot plagget så att det blir rättvänt när du stryker fast det.

Nu är det dags att fixera trycket. Tryck hårt med strykjärnet och för det i cirkulära rörelser över ditt motiv.


Tryck hårt och rör strykjärnet samtidigt.

Instruktionerna för just vårt transferpapper säger att tryckningen är färdig när de gröna symbolerna på baksidan ändrar färg till orange som på bilden nedan. Detta varierar dock från papper till papper och du bör alltid följa de specifika instruktionerna som medföljer just ditt papper.


Färdigtryckt

Nu är det dags att dra av skyddspappret från trycket och då blir det såhär.

För att fixera trycket ytterligare rekommenderar tillverkaren av vårt papper att man efterbehandlar trycket genom att lägga ett bakplåtspapper över det och stryka det igen.


Här fixerar vi trycket ytterligare för att det ska klara tvätten bättre.

Nu är trycket klart och tröjan färdig att användas.

Länkar

Läs mer om transfertryck

Beställ tryck på T-shirt