Inkl. moms
Exkl. moms

Transfertryck — Tryck direkt på kläder

Transfertryck: Trycka ditt egna tryck på kläder hemma

Transfertryck är en tryckmetod för t-shirts och andra kläder som innebär att man använder en folieskärare (också kallad vinylskärare eller plotter) för att skära ut en film ur vinyl som sedan kan tryckas direkt på plagget genom att uppvärmning.

Fördelarna med metoden är att det inte finns några startkostnader för att tillverka ett original som det finns med screentryck utan det tar i princip lika lång tid per plagg att tillverka en eller hundra tröjor.

Detta gör att transfertryck lämpar sig väl för låga volymer eftersom priset blir relativt lågt. Nackdelen är att traditionell vinyltransfer kräver att man trycker varje färg i ett original separat. Detta innebär att transfertryck inte är lämpad för fyrfärgstryck.

Behöver du köpa transfertryck för att trycka själv hemma?

Genom oss kan du köpa transfertryck till kläder så att du kan trycka ditt egna tryck på kläder hemma. Vi har även bra leverantörer av transferpressar. Beställa hem tryck med din egna design och tryck direkt på kläder hemma.

Kontakta oss genom vårt kontaktformulär så hjälper vi dig att köpa tryck till kläder och transferpressar.

1. Vad behöver man för Transfertryck?

  • Transfertryck använder sig av en vinylfolie som ligger på ett bärark. Detta är "tryckfärgen" man arbetar med.
  • Du behöver även en dator med ett skärprogram (t ex. SignGo, SignCut, SignLab eller liknande) som kan skicka instruktioner till folieskäraren.
  • Folieskäraren är central inom transfertryck och fungerar ungefär som en skrivare fast istället för att skriva ut saker så använder den en väldigt vass kniv som skär ut vinylen efter de banor som skärprogrammet instruerat den gäller.
  • För att få fast vinylen på din t-shirt behöver du en transferpress (också kallat värmepress). Den fungerar som ett stort strykjärn och använder ett högt tryck tillsammans med värme för att få vinylens klisterbaksida att fästa på plagget.

Skärplotter
Vi använder oss av plotters från Roland. På bilden ser du en Roland GX-24.

2. Originalframställning

Folieskärare förstår bara bilder som skickas till den i form av vektorgrafik. Därför måste allt som trycks med transfertekniken vara i detta format.

När du har ett färdigt original så importerar du detta i skärprogrammet. Ska du bara trycka vanlig text eller symboler som finns inbakade i något typsnitt behöver du inte framställa originalet utan du kan skapa det direkt i ditt skärprogram som du ser på bilden nedan.

Skärporgram
Texten spegelvänds här i skärprogrammet SignGo

Det är viktigt att spegelvända trycket innan det skärs ut. Detta eftersom att bärarket med vinylen sedan ska kunna läggas på plagget med den klisterbelagda ytan nedåt. När du känner att allt är klart så markera du de objekt som du vill skära ut och får sedan i skärprogrammet välja vilken bredd och storlek på bilden som folieskäraren ska arbeta med.

Skärprogram detalj
Du kan nu ange hur stort motivet ska bli i verkligheten i millimeter.

3. Skärning och rensning

Nu börjar din plotter jobba för fullt med de matematiska instruktioner den får från skärprogrammet i datorn. Kniven skär upp till 50cm per sekund mätt i skurna linjer.

Skärplotter i detalj

Tryckfärgen man använder är en speciell vinylfolie som levereras på rullar.

Vinylfolie

När motivet är utskuret så skär man av det från vinylrullen.

Klippa loss trycket

Sedan är det dags att rensa bort all överflödig vinyl från bärarket. Detta gör man lättast med speciella rensverktyg. En begränsning är när motiv har väldigt många detaljer och framför allt för små detaljer. Rensningsarbetet blir då väldigt tidskrävande och svårt.

Rensa trycket

När all vinyl som inte ska fastna på t-shirten är bortrensad får man följande resultat.

Trycket färdigt

4. Applicering och tryckning

Innan man värmer på trycket är det viktigt att förvärma plagget för att få en slät yta att arbeta med samt att man blir av med all fukt som sitter i plagget.

För hemmabruk går det att använda ett strykjärn för att applicera transfers men det kan vara svårt att hitta rätt temperatur och tryck och det blir väldigt svårt att arbeta med om det gäller större volymer.

Transferpress
Förvärmning av en t-shirt med en transferpress från HIX

Nästa steg i processen är att placera motivet på plagget och korrigera det så att det hamnar horisontellt. Detta är något som kräver lite träning, men för det otränade ögat är det enklaste att lägga plagget på golvet och sedan lägga motivet ovanpå. Då blir det oftast rätt.

Transferpress med t-shirt
Bärarket skyddar vinylen så att den inte fastnar i värmeplattan på pressen.
Nu ser man även varför man skär ut det spegelvänt.

Olika leverantörer av vinylfolie har olika påvärmnings-instruktioner så det är viktigt att följa dessa för bästa hållbarhet. Det gäller både hur hårt tryck som ska användas, vilken temperatur värmeplattan ska ha, samt hur länge man ska värma vinylen. På vissa vinyler ska man dra bort bärarket först när plagget svalnat och vissa direkt efter applicering.

Ta bort skyddsplasten
Här drar vi bort bärarket från vinylen.

Nu är produkten färdig att packas och skickas till kund.

T-shirt med transfertryck

Vad kostar transfertryck?

Om du vill göra dina egna transfertryck så får du räknar med en del kostnader. Ett skärprogram kostar några tusen, beroende på vilken tillverkare du använder. En folieskärare av bra märke och lagom modell ligger runt 15.000 exkl. moms ny. En transferpress ligger på runt 10.000-15.000 exkl. moms i pris.

Transfertryck från Attitude

Om du inte vill starta ett eget tryckeri så kan vi hjälpa dig att t.ex. trycka t-shirts med transfertryck.

Sedan 2003 har Attitude.se varit det självklara valet för företag och privatpersoner som söker högkvalitativa tryck på allt från kläder till kontorsmaterial, mässor och events.

Med några av Sveriges bästa leverantörer kan vi erbjuda hundratusentals artiklar till konkurrenskraftiga priser — med personlig service och riktigt bra tryck.
Vad säger våra kunder?

+10 år av hög kundnöjdhet!

Jag hade turen att jag hittade Attitude i början av min karriär som klädproducent. Jag har använt mig av Attitude i +10 år och grabbarna har hjälpt mig med allt från produktion, 3PL, frakt, webshop, designs, strategier mm. Jag är så otroligt glad och tacksam för all hjälp jag har fått och jag skulle aldrig någonsin byta producent! Attitude! :D <3

Läs våra TrustPilot Recensioner

Varför du skall välja Attitude.se

Kvalitetssäkring

Du godkänner alltid korrektur, gjord av en grafiker, innan produktion.

Låga volymkrav

Flera av våra artiklar har 1 artikel som minsta beställningsantal.

Inga startavgifter

I vår prissättning tillkommer inga startavgifter.

Kläder trycks i Sverige

Flera av våra kläder trycks i Sverige med hög kvalitet & låga felmarginaler.

Fri frakt över 3000kr

Leveranstid är ungefär 2 veckor men prata med oss om det är brådskande.

Mängdrabatt

Större antal artiklar per order ger dig lägre pris per artikel.

Våra kunder säger

"Tack för att ni fixade leveransen i tid men framför allt för den schyssta kvaliteten på kläderna. Toppklass!"

Enkelt att beställa och få det levererat

1
Välj en artikel ur vårt sortiment
2
Konfigurera artikeln — Antal, färg osv.
3
Vänta in och godkänn korrektur från grafiker
4
Få dina tryckta artiklar levererade