Inkl. moms
Exkl. moms

Vektorgrafik

Vektorgrafik innebär att man ritar upp en bild med hjälp av matematiska uttryck, även kallade vektorer. Det innebär att bilden endast består av linjer. För transfertryck och screentryck krävs ett vektoriserat original för att kunna trycka. Vinyltransfer skär efter de linjer som finns i trycket. För att få nyanser  med screentryck måste man göra ett raster. Det innebär att små ytor (punkter) med ökad och minskad täthet skapar en nyans. Det skapas en schablon för varje färg

Hur vet jag om min bild är sparad som vektorgrafik?

Vektorgrafik är skalbar, vilket innebär att den kan göras hur stor eller hur liten som helst utan att kvaliteten påverkas. Om du öppnar din bild i ett bildprogram och zoomar in så mycket som det går på en kant eller liknande i bilden så kommer denna vara lika skarp som i utzoomat läge om det är vektorgrafik. Blir kanten däremot suddig och du kan se pixlarna (små fyrkantiga punkter som bygger upp rastergrafik, vilket är vektorgrafikens motsvarighet) så är det inte vektorgrafik.

Fotografier och vanliga bilder du hittar på Internet är oftast inte i rätt format, men de kan gå att konvertera. Se mer nedan för att läsa om hur du gör det.

Exempel på hur du ser om din bild är vektorgrafik eller inte:

vektorgrafik

Vilka format kan jag spara bilden som?

 Vi jobbar med Adobe Illustrator och därför tycker vi bäst om filer som är skapade i detta programmet. Andra program kan fungera men tänk på följande riktlinjer:

  • Filerna ni skickar till oss kan ha filändelsen: .ai .eps .pdf
  • En högupplöst bild i få färger är lättast att vektorisera

Hur gör jag om min bild till vektorgrafik?

För att göra om t.ex. en jpg eller gif bild till vektorgrafik kan det krävas en del tid och tålamod. Det finns flera metoder att göra det på och här redovisar vi stegvis den vi använder.

  1. Öppna din bild i ett redigeringsprogram som t.ex. Adobe Photoshop, ta bort detaljer du inte vill ha med och förbättra eventuella kontraster. Spara i hög upplösning.
  2. Öppna bilden sparad som tif i Adobe Illustrator eller inkscape och konvertera bilden till vektorgrafik. Du kan ställa in ganska exakt hur du vill att programmet ska välja var linjerna ska gå.
  3. Din bild är nu i vektorgrafik men en del efterarbete kan krävas, i t.ex. Adobe Illustrator kan du ta bort detaljer, lägga till text (glöm inte att göra om till outlines) osv.

Vad ska jag tänka på?

  • Toningar och dylikt går ej att återge i tryck med vinyltransfer.
  • Använd inte för små eller många detaljer eftersom detta är svårt att återge.
  • All text måste göras om till outlines eftersom det inte är säkert att vi har just det typsnitt du vill använda.
  • Inga linjer som inte ska skäras ut ska vara med, kontrollera detta genom att trycka ”ctrl A” i Illustrator.
  • Alla detaljer måste vara vektorgrafik, kontrollera genom att trycka ”ctrl Y” i illustrator.