Inkl. moms
Exkl. moms

Direktskrivare (DTG-skrivare)

Under de senaste åren har direktskrivare, även kallade DTG-skrivare (Direct-to-Garment), revolutionerat tryckindustrin. Dessa skrivare använder sig av en specialanpassad bläckstråleteknik som möjliggör direkttryck på textilier som T-shirts eller andra textilier, vilket ger enastående resultat.

Dessa maskiner producerar mycket fina tryck med hög detaljnivå i klass med bra screentryck. Fördelen kontra screentryck är att man kan printa en tröja likaväl som 100 utan kostsam schablonframställning. Nackdelen är att maskinerna är väldigt dyra i inköp samt ganska dyra i drift.

Många andra trycktekniker ställer krav på filformatet medan denna maskin trycker det mesta.

För tryck i många färger i mindre volymer är detta den effektivaste metoden.

För närvarande har vi tyvärr ingen DTG-skrivare tillgänglig och kan därför inte erbjuda fullfärgstryck i små volymer. Men för större beställningar (minst 50 stycken) kan vi trycka CMYK/fullfärgsbilder med screentryckta transfer, vilket ger otroligt skarpa och högkvalitativa tryck.

För att undvika en kvadratisk bakgrund runt trycket bör din design sparas i ett format som stöder transparenta bakgrunder, som till exempel PNG eller EPS.

Skrivaren på bilden är en T-jet 3 från US Screen Print & Inkjet Technology och kostar ungefär 150.000 kronor.

 

Ytterligare information om DTG-skrivare:

 1. Miljövänligt tryck: DTG-skrivare använder vattenbaserade bläck, vilket är mindre skadligt för miljön jämfört med plastisolbläck som ofta används i screentryck.

 2. Mindre förberedelsetid: Eftersom DTG-skrivare inte kräver att man skapar schabloner och förbereder separata färger, kan tryckprocessen påbörjas snabbare, vilket sparar både tid och arbete.

 3. Fullfärgstryck: DTG-skrivare kan trycka komplexa och färgrika motiv utan att behöva öva upp kostnaderna, vilket gör dem idealiska för att trycka fotorealistiska bilder och detaljerade illustrationer.

 4. Färre begränsningar på material: DTG-skrivare fungerar väl på en mängd olika tyger, inklusive bomull, polyester och blandningar. De är särskilt effektiva på ljusa tyger, men kan också användas på mörkare material med hjälp av specialanpassade bläck.

 5. Varaktighet och tvättbeständighet: Tryck från DTG-skrivare är kända för att vara hållbara och tåla tvätt väl, men det är viktigt att följa skötselråd för att säkerställa att trycket håller så länge som möjligt.

 6. Skalbarhet och anpassning: Eftersom DTG-skrivare kan skapa unika tryck utan att öka kostnaderna, är de perfekta för personliga och anpassade produkter, som till exempel T-shirts med individuella namn eller nummer.

 

Steg-för-steg hur man trycker med Direktskrivare (DTG)

 1. Förberedelse av plagget: Innan tryckning börjar, förbereds plagget genom att förbehandlas med en speciell förbehandlingsvätska. Denna vätska hjälper bläcket att fästa ordentligt på textilfibrerna och förbättrar tryckets kvalitet och varaktighet.

 2. Placering av plagget: Efter förbehandling placeras plagget på en plattform, ofta kallad en "platen", som håller det sträckt och plant under tryckprocessen. Det är viktigt att plagget ligger jämnt för att säkerställa ett jämnt tryck.

 3. Digital filförberedelse: Designen som ska tryckas konverteras till ett digitalt format som är kompatibelt med DTG-skrivaren. Detta kan inkludera att separera färgerna i designen och justera inställningarna för optimalt tryckresultat. Filen laddas sedan in i skrivarens programvara.

 4. Bläckutmatning och tryckning: DTG-skrivaren använder mikropiezo-bläckstråleteknik för att spruta små droppar av vattenbaserat bläck direkt på textilens yta. Skrivaren trycker designen lager för lager, ofta med en vit underbas för att förbättra färgåtergivningen på mörka plagg. Färgbläcket appliceras sedan ovanpå den vita basen, vilket skapar det färdiga trycket.

 5. Torkning och härdning: Efter att trycket har applicerats på plagget måste det torka och härda för att säkerställa att bläcket fäster ordentligt och ger en långvarig finish. Detta görs vanligtvis genom att använda en värmepress eller en tunnelugn som värmer upp plagget till en specifik temperatur under en viss tid.

 6. Avslutande behandling: När bläcket har torkat och härdat, är det viktigt att följa skötselråd för att säkerställa att trycket håller så länge som möjligt. Det kan inkludera att vänta en viss tid innan man tvättar plagget, samt att använda skonsamma tvättmetoder och undvika att utsätta trycket för extrem värme eller kemikalier.

 7. Kvalitetskontroll: Innan plagget levereras till kunden genomgår det en kvalitetskontroll för att säkerställa att trycket motsvarar förväntningarna. Detta kan innebära att granska tryckets färgåtergivning, detaljnivå och eventuella defekter.

 

Hör av dig till oss på Attitude.se om du vill få hjälp med DTG-tryck på t-shirts och andra kläder.