Inkl. moms
Exkl. moms

Läs mer om Schablontryck

Schablontryck

Schablontryck eller tryck med stencils som det också kallas är en mycket enkel och prisvärd tryckmetod. Den kan utföras på en mängd olika sätt men en av de vanligaste metoderna är att man skriver ut sitt motiv på overhead-papper.

Schablontryck, även känt som serigrafi, är en åldrad konst och teknik som använts i generationer för att skapa unika och varaktiga tryck på en mängd olika material. Från kläder och tyger till affischer och inredningsartiklar, schablontryck erbjuder en flexibilitet och kvalitet som är oöverträffad av många andra tryckmetoder. 

Metoden är prisvärd, snabb och har hyfsad hållbarhet. Nackdelen är att det är tidskrävande att göra avancerade tryck samt att det kan vara svårt att få skarpa kanter. De flesta hobbyaffärer som t ex. Panduro har textilfärg i sitt sortiment om du vill ge metoden ett försök.

Vad är Schablontryck?

Schablontryck är en tryckteknik där man använder en skärm av finmaskigt nät sträckt över en ram. Designen överförs till skärmen med hjälp av en ljuskänslig emulsion, som blockerar bläck från att passera igenom utom på de delar som utgör designen. När bläcket stryks över skärmen, passerar det genom de oexponerade områdena och trycks direkt på materialet under, vilket skapar ett skarpt och klart tryck.

Historien om Schablontryck

Schablontryckets ursprung kan spåras tillbaka till antikens Kina, där det användes för att dekorera kläder och andra textilier. Metoden spred sig sedan till Japan och andra delar av Asien, där den fortsatte att utvecklas och förfinas. På 1900-talet blev schablontryck populärt i västvärlden, särskilt inom konstvärlden tack vare konstnärer som Andy Warhol, som använde tekniken för att skapa sina ikoniska verk.

Fördelar med Schablontryck

  • Varaktighet: Trycken håller länge och tål tvätt utan att blekna eller förlora sin skärpa.
  • Flexibilitet: Kan användas på nästan alla typer av material, inklusive textil, papper, trä, och plast.
  • Kostnadseffektivt för stora volymer: Ju fler kopior som produceras, desto lägre blir kostnaden per enhet.
  • Vibranta färger: Möjliggör applicering av tjocka lager bläck, vilket resulterar i rika och levande färger.

Komma igång med Schablontryck

Steg 1: Designa din bild

Använd ett designprogram eller skapa en bild för hand. Kom ihåg att enklare designs utan detaljerade motiv ofta fungerar bäst för schablontryck.

Steg 2: Förbered din schablon

En av de vanligaste metoderna är att man skriver ut sitt motiv på overhead-papper. Innan man gör detta ser man till att motivet hänger ihop även när man ur pappret skär bort de delar som ska tryckas. Nästa steg innebär att du skär ut det som ska tryckas ur pappret.

Steg 3: Tryck din design

Placerar din schablon på en t-shirt och använd en svamp eller liknande för att dutta på färgen ovanpå schablonen. Du kan även använda sprayfärg för att få motivet på plats.

Steg 4: Torkning och Fixering

Låt bläcket torka helt och genomgå eventuella efterbehandlingssteg för att fixera trycket på materialet.

Tips för Bästa Resultat

  • Kvalitetsmaterial: Använd högkvalitativa bläck och skärmmaterial för bästa resultat.
  • Öva på Prover: Testa din teknik på skrotmaterial innan du går vidare till ditt slutliga projekt.
  • Rengöring: Håll din utrustning ren för att undvika oönskade fel i trycket.

Schablontryck är inte bara en tryckteknik; det är en konstform som möjliggör oändlig kreativitet. Oavsett om du är en entusiast som söker ett nytt hobbyprojekt eller en professionell designer som vill producera högkvalitativa tryck, erbjuder schablontryck de verktyg och möjligheter du behöver för att förverkliga dina kreativa visioner.

Behöver du hjälp med tryck?

Sedan 2003 har Attitude.se varit det självklara valet för företag och privatpersoner som söker högkvalitativa tryck på allt från kläder till kontorsmaterial, mässor och events.

Med några av Sveriges bästa leverantörer kan vi erbjuda hundratusentals artiklar till konkurrenskraftiga priser — med personlig service och riktigt bra tryck.
Vad säger våra kunder?

+10 år av hög kundnöjdhet!

Jag hade turen att jag hittade Attitude i början av min karriär som klädproducent. Jag har använt mig av Attitude i +10 år och grabbarna har hjälpt mig med allt från produktion, 3PL, frakt, webshop, designs, strategier mm. Jag är så otroligt glad och tacksam för all hjälp jag har fått och jag skulle aldrig någonsin byta producent! Attitude! :D <3

Läs våra TrustPilot Recensioner

Varför du skall välja Attitude.se

Kvalitetssäkring

Du godkänner alltid korrektur, gjord av en grafiker, innan produktion.

Låga volymkrav

Flera av våra artiklar har 1 artikel som minsta beställningsantal.

Inga startavgifter

I vår prissättning tillkommer inga startavgifter.

Kläder trycks i Sverige

Flera av våra kläder trycks i Sverige med hög kvalitet & låga felmarginaler.

Fri frakt över 3000kr

Leveranstid är ungefär 2 veckor men prata med oss om det är brådskande.

Mängdrabatt

Större antal artiklar per order ger dig lägre pris per artikel.

Våra kunder säger

"Tack för att ni fixade leveransen i tid men framför allt för den schyssta kvaliteten på kläderna. Toppklass!"

Enkelt att beställa och få det levererat

1
Välj en artikel ur vårt sortiment
2
Konfigurera artikeln — Antal, färg osv.
3
Vänta in och godkänn korrektur från grafiker
4
Få dina tryckta artiklar levererade